SSL Nedir?



İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve ticaretin internet üzerinde de devreye girmesi ile kullanıcıların bilgilerinin korunması konusu ön plana çıkmıştır. Netscape firması yapmış olduğu çalışmalar sonucunda SSL (Secure Sockets Layer) sistemini devreye sokmuş ve internet üzerinde yüksek şifreleme standartları ile bilgi alışverişi yapılabilmesini sağlamıştır.

SSL sistemini kullanan internet sitelerinde girmiş olduğunuz tüm kişisel bilgileriniz 128 Bit ya da 256 Bit şifreleme sistemi ile sunucuya gönderilir. Basit tanımlama ile SSL sertifikası olan bir internet sitesine girmiş olduğunuz verinin çalınabilmesi için kötü niyetli kişilerin en son teknoloji bir bilgisayar ile yaklaşık 60-70 yıl civarında sizin bilgilerinizi çalmak için çaba göstermeleri gerekecektir. Kısa tabir ile, SSL sertifikası olan bir internet sitesi aracılığı ile paylaştığınız bilgiler çalınamaz.

Ayrıca SSL sistemi, girmiş olduğunuz bilgilerin direkt olarak doğru alıcı ile paylaşılmasını sağlar ve bunu garanti eder. Örneğin Sarfmarketim üzerinden alışverişinizi tamamlamak amacı ile girmiş olduğunuz kredi kartı bilgileriniz sadece ilgili bankanın sunucuları ile paylaşılır. Paylaşılan bilgiler sonucunda bankanız ödemeyi kredi kartınızdan tahsil ettiği zaman bize onaylanmış sonuç bilgisi gösterilir. Kredi kartı bilgileriniz bize hiçbir zaman için ulaşmaz.



E-Ticaret Siteleri Neden SSL Sertifikası Kullanmalıdır?



E-Ticaret konusunda bilinçli olan müşterilerin ilk kontrol ettiği şeylerden birisi sitenin geçerli bir SSL sertifikası olup olmadığına bakmaktır. SSL sertifikası olmayan bir internet sitesinden alışveriş yapmak günümüz koşullarında pek de güvenli olmamaktadır. Bir internet sitesi her ne kadar iyi niyetli bir şekilde yönetiliyor olsa da, müşterilerinin bilgi güvenliğini SSL sertifikasına sahip olmadan sağlayamayacaklardır. Bu yüzden, özellikle E-Ticaret yapan internet sitelerinin mutlaka bu güvenlik sistemini kullanmaları ve işi konunun uzmanı SSL firmalarına bırakmaları gerekmektedir.



SSL Sertifikasına Nasıl Ulaşılır?



Bir internet sitesinin SSL sertifikası olup olmadığını, kullanmakta olduğunuz tarayıcınızın URL adres çubuğuna bakarak anlayabilirsiniz. Her tarayıcının sertifikayı sunuş şekli farklıdır. Biz, en çok kullanılan 4 tarayıcı için SSL örneklerini aşağıda göstereceğiz.

 

Internet Explorer

 

 

Internet Explorer internet tarayıcısının adres çubuğunun sonunda bulunan kapalı kilit simgesine tıkladığınız zaman ilgili sitenin SSL bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 

 Microsoft Edge

 

 

 

Yeni nesil Microsoft Edge tarayıcısının adres çubuğunun başında yer alan kapalı kilit simgesine tıkladığınız zaman ilgili sitenin SSL bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 

 

Mozilla Firefox

 

 

 

Mozilla Firefox internet tarayıcısının adres çubuğunun başında bulunan yeşil kapalı kilit simgesine tıkladığınız zaman ilgili sitenin SSL bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 

 

Google Chrome

 

 

 

 

Google Chrome internet tarayıcısının adres çubuğunun başında yer alan yeşil kapalı kilit simgesine tıkladığınız zaman ilgili sitenin SSL bilgilerine ulaşabilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR